Hem/Blogg/Med nya stambanor prioriterar vi ett långsiktigt hållbart samhälle

Med nya stambanor prioriterar vi ett långsiktigt hållbart samhälle

Med nya stambanor prioriterar vi ett långsiktigt hållbart samhälle

Höghastighetstågen på de nya stambanorna blir ett miljövänligt och konkurrenskraftigt alternativ till bilen och flyget. Medan dagens bilar och flygplan räknar sina klimatutsläpp per person i kilon, räknar det moderna tåget i mikrogram.

Många talar om framtidens digitala motorvägar och batteridrivna flygplan. Det kommer dock dröja många år innan dessa blir verklighet i reguljär trafik. När de väl kommer löser de ändå inte behovet av snabbhet och effektivitet. Även på en digital motorväg tar bilresan från Stockholm till Malmö ca 6 timmar.

Höghastighetståget klarar samma sak på mindre än tre timmar. Dessutom vet vi redan idag att tekniken verkligen fungerar. För höghastighetstågen rullar redan, runtom i världen. Barnsjukdomarna är avklarade, och den tekniska utvecklingen förfinar och förbättrar ständigt säkerhet och effektivitet.

Med nya stambanor kan många fler välja tåget istället för andra trafikslag. Miljövinsten blir betydande. Men det räcker inte. När Sveriges järnvägar får bättre kapacitet kan vi också lyfta gods från tiotusentals lastbilar till det miljövänliga godståget.

De nya stambanorna blir pulsådern i ett bättre Sverige och innebär ett stort steg mot att nå de mål som klimatlagen stadgar.

2019-10-03T11:50:49+00:003 oktober 2019|