Restider

När restiderna drastiskt minskar (i vissa fall med upp till 60%) påverkas givetvis vårt sätt att resa. Platser som tidigare varit avlägsna, kommer nu på pendlingsavstånd. Med höghastighetståg kan du mäta avstånd i tid och inte i kilometer.

Resan mellan Stockholm och Göteborg kommer att ta bara 2 timmar. Från Köpenhamn till Stockholm tar det 2:41 – mot tidigare mer än 5 timmar. Det är lätt att inse att höghastighetstrafiken blir betydelsefull för de stora städerna.

Men, de mindre orterna vinner också stort på de nya banorna. För den som bor i västgötska Habo och vill studera i Göteborg mer än halveras restiden, från 2:19 till en dryg timme. Att bo i småländska Lagan och arbeta i Jönköping blir nu möjligt – restiden minskar från 2:39 till 44 minuter. För nordvästskånska Ängelholm nära nog halveras restiden till Öresundsregionens huvudstad Köpenhamn, från 1:48 till 57 minuter.

Med bättre kommunikationer växer ditt närområde – din region. Det betyder att du får tillgång till en större arbetsmarknad och att du kan nå fler skolor. I klartext: Du får fler jobb att välja på och bättre möjligheter att få den utbildning du vill ha. Samtidigt får du väsentligt större möjligheter att bo där du verkligen vill.

Klicka här för en jämförelse av restiderna.